úterý 6. září 2011

Historie projektu

První verze programu EduRibbon vznikla již v roce 2005 – jak desktopová aplikace. Důvodem byl velký boom interaktivních tabulí v českém školství. Kromě dvou až tří velkých hráčů, kteří do té doby marketingově a obchodně masírovali trh se svým kvalitním, avšak velice drahým HW s propracovaným proprietárním SW, se na trh začaly dostávat alternativní interaktivní systémy, kterým kvalitní software většinou chyběl.

Ve snaze prosadit tyto levnější alternativy a masivně rozšířit interaktivitu do českého školství jsme se rozhodli vyvinout nezávislý SW pro interaktivní tabule libovolné značky. Troufám si říci, že díky tomuto počinu jsme umožnili rozjet prodej alternativních interaktivních systému, které by jinak nebyly po softwarové stránce schopné ve školství konkurovat. Program EduRibbon společně s programem EduBase 2 se ve formě OEM licencí dodává k různým interaktivním systémům (ONfinity, interaktivní dataprojektory Sanyo, PolyVision ENO, apod.)

Postupem času došlo k obrovskému nárůstu počtu značek interaktivních tabulí na českém trhu a interaktivní tabule je součástí vyučování na téměř každé základní škole. Interaktivní tabule už se přestala považovat za nějakou modlu, ale stává se běžnou pomůckou, periferií, která umožňuje názornou prezentaci digitální výukových materiálů. Běžně je ve škole několik interaktivních tabulí různých značek a s různým softwarovým vybavením a to učitelům způsobuje jisté komplikace:
  • dodaný software lze využít pouze s příslušnou tabulí, jinak poruším licenci,
  • pokud chci vytvořenou interaktivní prezentaci využít na jiné tabuli, musím si stáhnout a nainstalovat prohlížeč (zbytečně zabraných pár mega na disku a spousta mého času),
  • připravené interaktivní snímky mám uložené na různých počítačích, na FLASH disku, apod. – je problém najít to co právě potřebuji,
  • snímky fungují jako samostatný výukový objekt, těžce je integruji např. do e-learningu.

A zde se otevírá zajímavý tržní prostor, který vyplňuje nově spuštěný webový portál EduRibbon.cz – služba, která umožňuje vytvářet, sdílet a ukládat připravené interaktivní snímky bez nutnosti instalace jakékoliv aplikace. Interaktivní snímek je připraven k okamžitému použití přímo v okně webového prohlížeče kdykoliv a kdekoliv. Webový portál EduRibbon.cz je přímým následovníkem programu EduRibbon a jedná se již o II.generaci systému pro tvorbu a podporu interaktivní výuky.

Žádné komentáře:

Okomentovat